Hvordan lage Hortensia av fondant!

Jeg lengter etter sol og varme, men selv om det fortsatt er ett par måneder igjen så kan en jo alltids få litt vårfølelse av å lære seg å lage vakre Hortensia av fondant. Det er ikke lenge til konfirmasjonstiden starter og har du tenkt å lage en kake med blomster så er Hortensia ett nydelig valg. Denne blomsten lages med blomsterstreng og er nok derfor også litt over nybegynnerstadiet, men har du lyst til å ta blomstene dine til et nytt nivå så oppfordrer jeg til å prøve.

 

Innlegget inneholder kommersielle lenker til Kakeboksen.no.

 

Nå har jeg laget Hortensia for andre gang og tatt bilder underveis. Å lage blomster på streng er også relativt nytt for meg, men det blir lettere for hver gang en prøver. Det er en teknikk som må læres, men når du først får det inn i fingrene så vil du kunne lage hvilken som helst blomst. Her er den første klasen av Hortensia som jeg lagde til konfirmasjonskake i fjor, bilde av hele kaken finner du i slutten av innlegget.

 

 

Dette trenger du til å lage Hortensia:

Blomsterstreng 26″ eller 24″ (hvit, men grønn kan også brukes. Kan kjøpes Her)

Blomsterteip (hvit eller grønn om du vil)

Spiselig lim (lag det selv ved å følge innlegget mitt Her)

Hortensiautstikkere (kan kjøpes Her )

Posy Picks

Fondant/blomsterpasta (kan kjøpes Her)

CMC/tylosepulver

Kjevle

Blomsterpute (kan kjøpes Her)

Pastafarge (jeg er fan av SugarFlair, disse kan kjøpes Her)

 

Nå er vi klare til å begynne! Farg først fondanten med pastafarge etter eget ønske. Jeg bruker ofte samme farge og blander ut forskjellige nyanser ved å variere mengden av pastafarge jeg har i fondanten. Klipp blomsterstrengene i passende lengde, ca 10 cm er nok, men det har ikke noe å si om de er litt lengre, vi vil uansett kutte de når blomsten samles helt til slutt.

 

Trill ut små baller av fondanten, dypp blomsterstrengen i spiselig lim og snurr strengen på oversiden av hånden din slik at overflødig lim forsvinner, det skal absolutt ikke mye lim til, det vil faktisk gjøre det vanskeligere for deg. Putt blomsterstrengen i fondantkulen og klyp sammen med fingrene der fondant og streng møtes, snurr så mellom fingrene slik at fondanten går oppover strengen og dermed sitter godt fast.

 

 

Finn fram Hortensiautstikkere eller en annen utstikker du har som er tilnærmet lik. Disse er kalt plunger utstikkere som betyr at du lett får ut blomsten ved å trykke på knappen på baksiden. Her er det også mønster på innsiden, men vi kommer ikke benytte oss av dette denne gangen siden vi skal tynne ut kronbladene i etterkant.

 

Ha også gjerne litt CMC/Tylose pulver i fondanten før du starter. Dette vil gjøre slik at blomstene stivner fortere.

 

 

Har du lurt på hvorfor mange blomsterputer har hull? Det gjorde jeg også helt til jeg en dag behøvde litt ekstra tykkelse på midten av fondantblomsten. Ta en bit fondant som er nok til å lage èn blomst. Ja, dette tar tid for her kan en ikke bare kjevle ut en stor masse og stikke ut 100 blomster på ett minutt. nei, tid må du ha en god del av, men blomstene kan lages lenge i forveien så du trenger ikke sitte der kvelden før å stresse. Lag blomstene 1-2 uker i forkant om du vil. Det viktigste er at du koser deg og unngår stress.

 

Legg fondanten på ett av hullene i blomsterputen og bruk kjevlen til å få den relativt tynn. Ta fondanten av blomsterputen og legg den på bordet opp ned. Du vil nå se at der hullet i puten var har du nå fått en liten sirkel med ekstra fondant.

 

 

Sett så utstikkeren over på fondanten, slik at den ekstra fondanten havner midt i blomsten, og press ned.

 

 

Så må hvert kronblad tynnes ut. Har du en silikonform som gir bladeffekt så er den perfekt. Gjør da slik som bilde under og bruk en tynn blomster pute eller noe annet som er mykt til å presse ned hvert blad. Merk at blomsten fortsatt er snudd opp ned slik at den ekstra fondanten er på oversiden.

 

Har du ikke en slik silikonform så kan du bruke to blomsterputer for eksempel. Du vil da ikke få slik bladmønster, men blomstene vil uansett blir veldig fine.

 

 

Legg så blomstene til side mens du lager flere, men det er viktig at de ikke tørker alt for mye før vi fortsetter med neste steg. Ta derfor flere runder enn å lage alle samtidig. En slik blomstertørker kan du kjøpe Her.

 

 

Når du har fått trykket ut noen blomster er det klart for å sette de på stilkene som vi allerede har laget. Ha på litt spiselig lim i midten av blomsten og stikk blomsterstrengen gjennom.

 

 

Det er nå den overflødige fondanten på baksiden er nyttig. Snu blomsten opp ned og klem sammen fondanten mellom fingrene og snurr fram og tilbake til fondanten ligger tett oppover blomterstrengen. Dette vil sikre at blomstene sitter godt og ikke løsner når du starter å sette blomstene sammen tilslutt.

 

 

Sånn…..  Første lille blomst til vår Hortensia er ferdig. Så var det bare å repetere de siste trinnene for hver blomst til du har mange nok. Mitt tips er å lage en del ekstra. Kronblader kan knekke eller du kan bli overrasket over hvor mange små blomster som faktisk er nødvendig for å lage en mellomstor klase.

 

 

Husk også at alle blomster er forskjellige og for å få de til å passe godt sammen tilslutt så er det bra å legge de slik at de alle har en unik form. Noen åpne, noen lukket og noen bare helt tilfeldig.

 

 

Vil du også ha noen grønne blader så lages de på samme måte, men her har jeg ikke snurret fondanten opp langs strengen, selv om det egentlig er det beste.

 

 

Til slutt settes buketten sammen ved å bruke blomsterteip. Nå glemte jeg bilder for dette trinnet, men vil du se nærmere på metoden så finner du det helt i slutten av innlegget mitt Her om hvordan jeg lager liljer. Samme metode gjelder for alle blomster.

 

 

Når Hortensiaen skal settes i kaken så bruker jeg en slik posy pick til å dekke stilken og blomsterteipen. Disse er beregnet for akkurat dette og er derfor food safe.

 

 

Gratulerer, du har nå laget din første Hortensia.

 

Jeg har full forståelse for at blomster kan virke skremmende for mange, spesielt de på blomsterstreng, men det er utrolig hvor fort en lærer seg teknikken om en øver litt. Vil du se flere av mine trinn for trinn på nydelige sommerblomster så finner du alle Her.

 

Under ser du min Hortensia på dåp/bryllupskaken og neste bilde var mitt første forsøk som ble satt på en nydelig konfirmasjonskake. Håper du fikk lyst til å prøve selv!

 

 

-Hege-

 

 

Du finner meg og kakene mine på både Facebook og Instagram!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *