Japansk ostekake! -Oppskrift-

 

Liker du New York Cheese cake og Heavenly Angel Food cake så kan denne kombinasjonen med navnet Japanske ostekaken være noe for deg. Dette er langt fra den tradisjonelle ostekaken jeg er vant med. Her i Norge er versjonen med kjeksbunn og gele på toppen populær, men drar du over dammen til USA så vil det være en stekt kake de ville forventet om du sa ostekake sto på menyen. Denne kaken derimot er sin egen versjon og heller mer mot en krysning av super lett sukkerbrød krysset med stekt ostekake.

 

Nam, altså! For meg så var dette en vinner. Så luftig, men likevel så smakfull. Har du lyst kan du lage vaniljekrem og servere på siden med friske bær. Ett kjekt alternativ blant alle de mektige kakene som ofte finner veien til kakebordet.

 

 

Les gjennom hele innlegget før du starter.

Oppskrift:

 

Ostefyll

250 g Philadelphia

113 g eggeplommer romtemperert (ca 6 store egg)

70 g sukker

60 g usaltet smør

1 dl H-melk

1 ss sitronsaft

2 ts sitronskall (finrevet)

60 g mel

20 g maizena

1/4 ts salt

 

Marengs:

226 g eggehviter romtemperert (ca 6 store egg)

70 g sukker

1/4 ts Cream of tartar (eggehvitestabilisator, men kan sløyfes)

 

Framgangsmåte:

 

 1. Forvarm stekeovnen til 200 grader.
 2. Finn fram en 20 cm kakeform (ikke springform) og legg bakepapir i bunnen og smør sidene med smør.
 3. Varm Philadelphiaost i glassbolle over vannbad, rør med visp eller håndmikser til du får en myk fin konsistens.
 4. Tilsett eggeplommene og visp.
 5. Ha i sukker (70 g) og fortsett å vispe.
 6. Varm melk og smør i en kasserolle, hell det så over i kremostblandingen og visp.
 7. Tilsett salt, sitronsaft og sitronskall. Visp sammen.
 8. Ta bollen av vannbadet.
 9. Sikt inn mel og maizena, vend inn med slikkepott.
 10. Lag marengsen.
 11. Pisk eggehviter til de skummer.
 12. Tilsett cream of tartar og pisk videre til eggehviten har små bobler
 13. Tilsett litt og litt av sukkeret (totalt 70 g) og pisk på høy hastighet til marengsen har myke topper.
 14. Tilsett marengsen, 1/3 av gangen, inn i resten av røren. Ved den inn med slikkepott til alt er jevnt fordelt.
 15. Hell røren i kakeformen, dunk formen ett par ganger i kjøkkenbenken for å bli kvitt eventuelle luftbobler.
 16. Stek kaken i vannbad på nederste rille i 18 minutter.
 17. Senk temperaturen til 140 grader og stek videre i 30 minutter (ikke åpne døren, men la temperaturen synke gradvis mens kaken stekes).
 18. Slå av ovnen og la kaken stå i nye 30 minutter (ikke åpne ovnen).
 19. Ta vekk vannbadet og la kaken stå i ovnen i nye 30 minutter, nå med ovnsdøren på gløtt.

 

Viktige tips:

 

 1. Egg: kan varierer i størrelse, vei derfor mengden eggeplomme og eggehvite isteden for å bruke antall oppgitte egg. Antall er kun en pekepinne for ca hvor mange du behøver.
 2. Kakeform: Jeg bruker kakeformer som er hele. Dette vil si at bunn og sider går i ett. Har du kun springform så bør du undersøke hvordan du sikrer at det ikke kommer vann inn i skjøtet når kaken står i vannbad i stekeovnen. Formen bør være minimum 7,5 cm høy.
 3. Vannbad på komfyren: vannet skal kun småkoke og det er viktig at vannet ikke rører bunnen av glassbollen.
 4. Marengs: Marengsen lager jeg i kjøkkenmaskinen. Den skal ikke stivpiskes, men piskes kun til den har myke topper.
 5. Cream of Tartar: Er en eggehvitestabilisator som hjelper til med å få en lett, luftig og stabil marengs, men kan sløyfes.
 6. Vend marengsen: Det er viktig at marengsen vendes forsiktig inn i resten av kremost-røren med en slikkepott slik at du beholder luftigheten av marengsen. Dette vil ta litt tid, men vær tålmodig slik at alt er godt blandet sammen.
 7. Fyll kakeformen: Fyll kakeformen til du har igjen ca 1,5 cm til toppen.
 8. Vannbad i ovnen: Bruk en medium langpanne med litt høye sider. Legg ett kjøkkenhåndkle i bunnen og plasser kakeformen. Fyll varmt vann i langpannen før den settes inn i ovnen. Vannet skal dekke ca 2.5 cm opp langs sidene på kakeformen.
 9. Servering: Når kaken har kjølnet kan den plasseres på kakefat. Legg ett brett over kakeformen og snu opp ned. Ta vekk kakeformen og trekk av bakepapiret på undersiden. Plasser så serveringsfatet på toppen (som nå er bunnen av kaken) og vend tilbake.
 10. Oppbevaring: Pakk kaken inn i plastfolie og sett i kjøleskap fram til servering.

 

 

Stensiler er perfekte om en har lyst til å dekorere denne kaken. Etter å ha tatt en titt i skapet så er det tydelig at jeg er en samler, eller shopoholiker for den del, for jeg fant over 100 forskjellige stensiler å velge mellom. Stensiler er perfekte til å lage mønster med Royal Icing rundt kaker eller på Sugar Cookies. Det er ikke ofte jeg bruker de, men jeg digger å alltid ha det jeg plutselig trenger. Som nå, for etter å ha brukt litt tid på sortering og vist fram alle de kule med barnemotiv til guttene, så endte jeg med å velge et mønster som ser ut som japansk kirsebærtre. Helt perfekt til en japansk ostekake…..!

 

Du finner et hav av stensiler på ebay om du skriver «cake cookie stencils» i søkefeltet. Happy shopping!

 

 

Legg stensilen på toppen av kaken og sikt melis over. Må si det er uvant å kun bruke sekunder på dekorering for min del, men så greit når en bare har lyst til å lage noe kjapt som likevel ser pent ut.

 

 

Til slutt skal det sies at kaken min hadde nok kunnet se enda bedre ut om jeg hadde fulgt framgangsmåten på en prikk. Nå synes du sikkert jeg er tullete, men som perfeksjonist så blir jeg ekstremt irritert av slike småfeil som lett kunne vært unngått. Så snart kaken begynte å heve seg ble det synlig at jeg hadde glemt å smøre kakeformen. Sidene satt dermed fast mens kaken hevet og jeg endte opp med noe som lignet en sopp mens den sto i ovnen. Når kaken var ferdig sank den sammen slik at det ikke var like synlig, men jeg fikk en bulk rundt siden som jeg gjerne skulle vært foruten. Jeg regner med at den ville blitt noe høyere også, så les oppskriften godt før du starter og følg alle instruksene.

 

Enjoy!

 

-Hege-

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *